Premašen plan: Uposleno više od 6.200 domaćih sezonaca

Bez autora
Jul 25 2011

Već sredinom jula premašen je plan sezonskog zapošljavanja u Crnoj Gori. Umjesto planiranih 5.500, uposleno je 6.200 domaćih sezonaca, što je dokaz da je angažovan veći broj radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Poslodavcima se izašlo u susret da zaposle domaću radnu snagu. Od toga imamo višestruke koristi – smanjenje stope nezaposlenosti, angažovanje naših ranika da stiču radne navike i novac koji zarađuju ostaje u Crnoj Gori. Očekuje se da će do kraja godine sezonski raditi više od sedam hiljada osoba sa evidencije. Najveći broj sezonaca zapošljen je u turizmu i ugostiteljstvu, a više je domaćih sezonaca i na plantažama. Potrebe poslodavaca su veće za 19 odsto nego prošle godine. Nijesu se zadovoljile sve potrebe poslodavaca za radnom snagom, pa se pribjegavalo zapošljavanju radnika sa strane. Zavod za zapošljavanje je izdao više od 12.500 radnih dozvola, a procjena je da radi znatno više stranih državljana.

Premašen plan: Uposleno više od 6.200 domaćih sezonacaVeć sredinom jula premašen je plan sezonskog zapošljavanja u Crnoj Gori. Umjesto planiranih 5.500, uposleno je 6.200 domaćih sezonaca, što je dokaz da je angažovan veći broj radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, piše današnja Pobjeda.

„Poslodavcima smo izašli u susret da zaposle domaću radnu snagu. Od toga imamo višestruke koristi – smanjenje stope nezaposlenosti, angažovanje naših ranika da stiču radne navike i novac koji zarađuju ostaje u Crnoj Gori – kazao je za današnju Pobjedu direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić.

On očekuje da će do kraja godine sezonski raditi više od sedam hiljada osoba sa evidencije.

Najveći broj sezonaca zapošljen je u turizmu i ugostiteljstvu, a više je domaćih sezonaca i na plantažama.

Potrebe poslodavaca su veće za 19 odsto nego prošle godine,

- Nijesmo uspjeli da zadovoljimo sve potrebe poslodavaca za radnom snagom, pa se pribjegavalo zapošljavanju radnika sa strane. Zavod je izdao više od 12.500 radnih dozvola, a procjena je da radi znatno više stranih državljana – kazao je Jelić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik